RU

Полив огірків – як правильно організувати його?

ГоловнаПро насБлог → Полив огірків – як правильно організувати його?

29.01.2024

Огірок відноситься до культур, які невибагливі до вибору ґрунту, тому їх можна вирощувати на різних ділянках. Однак огірок, як і кожна рослина, має певний список важливих вимог, яких слід дотримуватись з метою одержання якісного врожаю.
На особливу увагу заслуговує полив огірків, який потрібно виконувати з дотриманням правил, рекомендацій. Набір таких правил багато в чому залежить від умов посадки: наприклад, вирощування огірків у відкритому ґрунті чи тепличних умовах. Тому потрібно розглянути кожен випадок окремо.

Полив огірків у відкритому ґрунті

Частий полив огірків, які ростуть в умовах відкритого ґрунту, потрібний лише в період формування зав'язей, у фазі активного плодоношення та після збирання плодів. З урахуванням оптимальних кліматичних умов, полив рекомендується виконувати з періодичністю через кожні 2-3 дні. Щоб не помилитися, слід дотримуватись стандартного правила: на 1 м2 потрібно від 9 до 12 л води.
По завершенню періоду цвітіння полив має бути частіше через 1 день. Однак варто стежити за листям: як тільки воно починає в'янути, полив огірків повинен виконуватися поза планом.
З метою збільшення врожаю, досвідчені дачники рекомендують здійснювати полив огірків дріжджами:
  • На 1 л води використовують 200 г дріжджів. Після розчинення дріжджів суміш забирають у тепле місце на 3 години.
  • Застосовувати суміш потрібно під час активного бродіння – суміш виливаємо у відро, заливаючи її 9 л води.
  • Поливаємо рослини з огляду на те, що на кожен кущ потрібно 1 л суміші.
Однак не варто занадто часто використовувати цю суміш, тому що надмірне застосування дріжджів виводить із ґрунту калій. Для огірків достатньо виконувати полив із підживленням 1 раз на півтора-два тижні.

Краплинний полив огірків

Краплинний полив дозволяє забезпечити регульовану подачу вологи в ґрунт. Виконувати цей полив найкраще у вечірній час, коли сонце сідає, а спека потроху спадає.
Проста конструкція усієї системи дозволяє створити крапельний полив для огірків своїми руками. Для цього достатньо придбати потрібний набір компонентів для конструкції. Правила поливу безпосередньо пов'язані з погодними умовами:
  • У спекотні дні краплинний полив застосовують щодня або через день.
  • У похмуру погоду або в дні, коли температура повітря суттєво знижується – 1-2 рази на 5 днів.
Швидкий та недорогий спосіб – краплинний полив огірків із пляшок об'ємом від 1,5 до 5 л. Для цього дно пляшки/шийка потрібно проколоти шилом (оптимальна кількість отворів від 3 до 5). Заповнюємо ємність водою, вкопавши її в ґрунт.

Полив огірків у теплиці

Огірки часто вирощують у тепличних умовах. Але при цьому важливо знати та розуміти, як часто поливати огірки у теплиці, щоб отримати добрий урожай.
Порівняно з відкритим ґрунтом, в теплиці полив огірків потрібно виконувати вранці. Таким чином, вдасться уникнути наявності небажаного конденсату в нічний час, коли температура повітря знижується та з'являється високий ризик розвитку грибкових спор.
Молоді саджанці поливають через кожні 2-3 дні з розрахунком, що на 1 м2 потрібно близько 5 л води. Коли з'явилися квіти, кількість води зменшують до 2 л за кожен 1 м2. При появі плодів кількість поливів знову збільшується, а на 1м2 потрібно до 10 л води, якщо йдеться про спекотні сонячні дні.
Крім того, рекомендується стежити за листям рослин: як тільки воно починає в'янути, потрібно виконувати полив поза чергою і раніше встановлених правил. За наявності жовтих плям на поверхні листя використовують препарати від грибка, різних паразитів.
Полив огірків

Назад



Контактна інформація

Телефонуйте нам


Пишіть нам

 

Залишити заявку

Приїжджайте до нас

Україна,
м. Київ, вул. Садова, 9А
м. Дніпро, вул. Байкальська 47

Ми зробимо поставку обладнання та монтаж систем в найкоротші терміни і за оптимальною ціною. У нас Ви можете купити:

 

Компанія УКРСПЕЦЗБУТ - Ваш надійний партнер!