RU

Полив помідорів у відкритому грунті та теплиці

ГоловнаПро насБлог → Полив помідорів у відкритому грунті та теплиці

29.01.2024

Томати вважаються одними із найпопулярніших овочів в Україні, які висаджують у різних регіонах. Але перед висадкою важливо знати, що ця рослина любить тепло та дозовану подачу вологи. Незважаючи на можливість висадки томатів у різних областях, томати вважаються південною рослиною, а отже теплолюбною. При цьому не варто забувати про помірну вологу та достатню кількість сонячного світла.
Полив помідорів у відкритому ґрунті та в теплиці має деякі важливі нюанси. Потрібно навчитися правильно регулювати кількість води, щоб сприяти активному зростанню всіх вегетативних частин овочу: стебла, листя. Крім того, якісний полив впливає також і на генеративні частини рослини: суцвіття, дозрілі плоди. Тому важливо зважити на кілька нюансів, рекомендацій під час поливу.

Краплинний полив для помідорів

Краплинний полив - відмінне рішення з метою організувати надходження води до кожного окремого кущика у різні фази розвитку рослин. Особливо популярне застосування такого способу при тривалій відсутності дощів, оскільки система видає певну кількість води, яка дійсно потрібна помідору.
Однак краплинний полив помідорів у відкритому ґрунті має виконувати з урахуванням деяких важливих правил. У різні періоди рослина потребує різного рівня вологи:
  1. Посадка насіння. Показники вологості ґрунту варіюються в межах 70-100% НВ (найменша вологоємність). Оптимальним рішенням є підтримання вологи лише на рівні 80% НВ.
  2. Посадка розсади. При висадці рівень вологи зберігають лише на рівні 80% НВ, а після акліматизації саджанців вологість підтримують у межах 70-100% НВ.
Після висаджування розсади виконують перший полив, а норма варіюється від 250 до 300 м3/га.
Період вегетативного розвитку помідорів потребує від 5 до 7 поливів. Але між кожним поливом слід дотримуватися перерви - близько 8-10 днів. Причому ґрунт на грядці має бути зволоженим у глибину близько 40-60 см.
На останньому етапі дозрівання вже сформованих плодів зберігають вологу лише на рівні до 70% НВ.
Краплинний полив вважається універсальним, адже він підійде для будь-якого типу ґрунту. З його допомогою вдається поступово зволожити кореневий шар, гарантуючи дозовану подачу води.

Полив помідорів після посадки

Етап цвітіння - це період, коли рослина не потребує частого поливу. З цієї причини полив помідорів у теплиці під час цвітіння скорочують до 2-3 днів на тиждень. Щоб правильно розрахувати оптимальну кількість води, необхідно пам'ятати, що в середньому для одного куща достатньо 1 л води.
Якщо помідор під час цвітіння отримує надмірне зволоження, це призводить до таких негативних наслідків:
  • надмірне формування листя;
  • зменшується зростання плодів.
Як тільки була сформована зав'язь, у тепличних умовах організовують полив під корінь – навколо кореня утворюють невелику калюжку, яка швидко вбирається. В іншому випадку не обійтися без обов'язкового розпушування ґрунту, щоб вода могла без проблем вбиратися у ґрунт.
У період формування повноцінного плоду кількість поливів, навпаки, слід збільшити. Це з тим, що помідор на 90% складається з води. Внаслідок цього полив здійснюються через кожні 1-2 дні з розрахунком, що під кожен кущ потрібно до 2 л води.
Щоб підтримувати на ділянці необхідний рівень кислотності, прискорюючи процес дозрівання плодів, рекомендується виконувати полив разом із внесенням відповідного підживлення. Але при цьому варто враховувати оптимальну концентрацію цих речовин.
Полив томатів

Назад



Контактна інформація

Телефонуйте нам


Пишіть нам

 

Залишити заявку

Приїжджайте до нас

Україна,
м. Київ, вул. Садова, 9А
м. Дніпро, вул. Байкальська 47

Ми зробимо поставку обладнання та монтаж систем в найкоротші терміни і за оптимальною ціною. У нас Ви можете купити:

 

Компанія УКРСПЕЦЗБУТ - Ваш надійний партнер!